Fuglesangs rymdresor

Den 9:e december år 2006 reste Christer Fuglesang till rymdstationen ISS och blev därmed den första svenska rymdresenären. Han sköts upp i rymden med hjälp av den amerikanska rymdfärjan Discovery och stannade där i mer än 26 dygn. Han gjorde under denna tiden rymdpromenader som varade under 32 timmar. Christer Fuglesang har hittills genomfört 2 uppdrag med samma typ av rymdfärja, vilket gör honom till den mest erfarna svenske astronauten i fråga om rymdpromenader.

Han är den ende svenske personen som är astronaut till yrket och är född den 18:e mars 1957. Christer är gift och har 3 barn samt är bosatt i Stockholm. Idag är han anställd hos ESA (European Space Agency), men har för närvarande lånats ut till både Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och Rymdstyrelsen.

Det krävs många fysiska och psykiska tester innan man kan bli astronaut. Man måste vara helt frisk, för att klara av de påfrestningar som astronautyrket innebär. Det krävs att man är välutbildad, kan simma och har goda kunskaper i engelska. Allt detta uppfyller Christer Fuglesang och därför blev han anställd såsom astronaut.

Han har givit ut flera böcker för såväl barn som vuxna, både i bokform och som videoböcker. Litteraturen handlar naturligt nog dels om de strapatser som han har upplevt under sina resor i rymden, men han har även givit ut andra böcker som berör helt skilda ämnen. Böckerna finns att tillgå genom Bokus hemsida och kan där enkelt beställas direkt.

Då Christer Fuglesang var en sommarpratare i radiokanalen P1, finns även en bok vid namn “Sommarpratare 2007” som sammanfattar de teman som togs upp i det program som han medverkade i.